Инвестициите от българския бизнес са 17 млрд. лева, а тези от европейските фондове - 3 млрд. лева. Стига сме се хипнотизирали с тези европейски фондове.

Този призив отправи изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев при обсъждането на проекта за Бюджет 2015 година на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Държава, работодатели и синдикати се събраха на вечерно петъчно заседание в Министерски съвет, за да разгледат предложеното разпределение на парите за следващата година.

Кабинетът „Борисов 2" заложи в сметката за 2015-а година нов дълг в размер на над 8 млрд. лева и не предвиди увеличение на минималната работна заплата. Въпреки това обаче от работодателите определиха проекта на бюджета като неблагоприятен за развитие на българската икономика.

Данев обърна внимание и на това, че за първи път по време на Тристранка е представен бюджет без мотиви. „Бюджетът е най-лошият инструмент за провеждане на политики", напомни още шефът на БСК и изтъкна, че бизнесът у нас очаква реформи от новото правителство.

Работодателите настояват още и за запазване на дефицит от 3%, след като в края на настоящата година новите управляващи актуализираха бюджета и допуснаха скок на дефицита до 3,7 на сто, което създава предпоставки за свръх дефицит и наказателни процедури от Европа.

„Необходимо е да има доза смирение към усилията на правителството. Много трудно щеше да се прави бизнес, ако ние с г-н Калфин не бяхме на тази маса", призова в отговор министърът на финансите Владислав Горанов.

На влизане за тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров бе много остър срещу проекта за бюджет и както колегите си от "Подкрепа" обяви, че не може да го приеме.