28-годишният европеист Тодор Цанев оглави столичната организация на АБВ, съобщиха от партийната централа след края на Учредителната градска конференция на АБВ за София.

Цанев е получил подкрепата на 120 от делегатите на форума. Той се е преборил за лидерското място в конкуренция с Емил Димитров - син и Веселин Радков, които получиха съответно подкрепата на 111 (Димитров-син) и 20 (Радков) от делегатите.

„АБВ се създаде, за да предлага политическа алтернатива. За да комуникира с хората. Да събира добрите идеи и да създава политики  за тяхната реализация. Това ще бъде и пътят, който ще следва градската организация на партията в София", заяви пред 400-те делегатите избраният за председател на организацията Цанев.

Той изтъкна, че е държал много вотът за председател да бъде реален с тайно гласуване, което му осигурява максимална демократичност и прозрачност на процедурата.

В началото на Учредителното събрание лидерът на АБВ Георги Първанов посочи, че партията трябва да си има своя силен кандидат за кмет, който да тегли листа, която да може наистина да вкара достатъчен брой общински съветници в СОС и така АБВ да участват активно във формирането на политиката на Столичния общински съвет.