СГС даде ход на делото срещу бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев.

Според първоначалната информация, обвинението срещу директора на тютюневия холдинг е за укриване на данъци в размер на 128 хиляди лева.

На първото заседание бе разпитан свидетелят Кирил Кирилов, от когото Лачев и съпругата му са закупили апартамент.

65 хил. евро е платено за апартамента, а в нотариалния акт е записана цена от приблизително 19 хил. евро. Платено е на ръка, обясни Кирилов.

Свидетелят не се е срещал лично с Христо Лачев. По думите му с него се е свързал брокер, изискани са му документи за тежест върху имота.

Оказва се, че при първия разпит пред съдия Кирилов е посочил друга сума. Свидетелят обясни, че тогава не се бил подготвил.

Днес пред съда е представен предварителният договор за продажбата на въпросния апартамент. Страните обаче по него са Кирил Кирилов и Атанас Карагьозов.

Според защитата на Христо Лачев не е посочен Карагьозов за пълномощник на Лачев. Купувачът е поел всички разноски по сделката.

Разпитана беше и съпругата на свидетеля Галина Кирилова. Констатирано е противоречие и в нейните показания на етап досъдебно производство.
Тогава тя е обяснила, че апартаментът е продаден за 58 хил. евро, днес посочената от нея сума е 65 хил. евро.

След заседанието Христо Лачев заяви, че не се притеснява от хода на делото. Имаме и доказателства и свидетели, заяви той.
Реалните суми, които съм плащал за имотите са подплатени с доходи, подчерта Лачев.

На въпрос от къде са доходите му той отговори, че е работил 12 години в чужбина. По думите му длъжността, която е заемал е мениджър в британска фирма.

Припомняме, разследването срещу Лачев тръгна в още две насоки - за източване на дружество "Булгартабак" чрез фирми-фантоми, регистрирани в България и чрез сключване на договори за реклама с фалшива документация.

Това е първото обвинение за Христо Лачев. Веднъж той е укрил 100 хиляди лева и още два пъти по 12 хиляди лева.
Ако бъде признат за виновен, Лачев го очаква затвор до 5 г. и глоба до 2000 лв.

На 19 септември 2008 г. стана ясно, че Софийска градска прокуратура е повдигнала и второ обвинение срещу бившия изпълнителен директор на „Булгартабак".

Той е обвинен в длъжностно присвояване на над 500 000 лева. Парите са били източвани в разстояние на една година чрез рекламни договори.