Европа спря за пореден път плащанията по една от Оперативните си програми от стария програмен период, а именно „Околна среда". Причина за резкия тон на Европа са открити при повторна проверка нарушения при сключването на общо 149 договора.

Същността на проблема, който Европейската комисия вижда в тези договори, е самата процедура за провеждане на обществени поръчки, а основните грешки са смесване на критерии, намаляване на срока за получаване на оферти и не на последно място неравно третиране на участници.

Освен спряното изплащане на парите, Европа ще ни се скара и като наложи финансови санкции за бенефициентите на сгрешените проекти.

„Ситуацията е критична", призна пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която се срещна с представители на Националното сдружение на общините, за да поговори с тях за проблема. Целта, която си поставя министър Михайлова, е правителството ни да успее да възстанови плащанията, а глобите да не са много големи.

Европейската комисия от своя страна трябва да ни отговори до 27 май. „Това е нормална практика и не се спира изпълнението на самите проекти", успокои все пак министърът на околната среда и водите.

Тя обясни подробно историята и на това спиране на европейски пари, като започна от там, че е извършена повторна проверка на общо 239 договора по ОП „Околна среда", сключени в периода от 2010-а до 2013-а година. Общата стойност на договорите е близо 560 млн. лева.

От представените от министъра данни стана ясно, че най-много договори са сключени в първите месеци на 2013 година, когато договорените пари са близо 452 млн. лева.

87 общини са бенефициенти на част от тези 149 договори с откритите грешки. Те са получили писма за пропуските и са запознати с процедурата, а днес и утре ще бъдат изпратени и допълнителни писма с по-подробна информация.

Макар че министър Искра Михайлова определи като ползотворна срещата си кметове от Националното сдружение на общините, не с такова впечатление е останал градоначалникът на Габрово Таня Христова, която обяви, че най-много ще загубят от това спиране жителите на градовете.

„Обичам си всички договори", призна още Христова.