Ситуацията на българо-македонската граница е спокойна, обясни за "Хоризонт" кметът на граничното село Логодаж Пламен Червенков.

"За сега е спокойно, нямаме набези на бежанци. По-сериозно е положението от Гърция, където влизат за Македония. Засилено е присъствието на МВР в района.

Има сериозна организация около границата. Щом не се преминава през границата, значи са взети необходимите мерки от страна на държавата", заяви Червенков.

Нелегално преминаващите през границата са разпознаваеми от местните жители. "Хората са възпитани в този дух, миналата година големи групи, дето искаха да минат, бяха заловени", каза градоначалникът.

В Логодаж има свободни сгради и, ако се вземе решение и те се ремонтират, могат да се използват за настаняване на бежанци, обясни още кметът. Според него обаче не това е решението на проблема и трябва международната общност да вземе мерки.

Жителите на Логодаж се вълнуват от бежанската тема и се притесняват, но, по думите им, селската психика е така устроена, че хората са готови да помогнат с каквото могат, ако се наложи да се приемат бежанци.

Други жители на селото обясниха обаче, че сумите, които се изкарват от трафик на бежанци, са съблазнителни.