Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен се обяви срещу престоящия референдум за статута на Крим, предаде "Ройтерс".

Гласоподавателите в неделя ще трябва да избират между два въпроса: Крим да се присъедини към Русия или полуостровът да засили автономността си, но да остане в рамките на Украйна.

Според него, референдумът е нелегитимен и нарушава конституцията на Украйна и международни закони.

Провеждането му ще провали усилията за решаване на украинската криза по дипломатически път, убеден е той.

Расмусен призова и Русия към отговорни действия и изпълнение на международните си задължения.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов призова другите области в Източна и Южна Украйна, населени предимно с рускоговорящи, също да организират референдуми за присъединяване към Русия.

"Новите власти в Киев взеха властта и сега задушават изтока", заяви Аксьонов. "Ако достатъчен брой хора в тези области подкрепят идеята за присъединяване към Русия, те трябва да организират референдуми", допълни той.

В изявлението на германския канцлер Ангела Меркел по темата се предупреждава, че резултатите от вота са без значение, но ще засилят още повече напрежението.

Русия и САЩ нямат „споделено разбиране" относно кризата в Украйна, каза външният министър на Русия Сергей Лавров след разговорите си с шефа на американската дипломация Джон Кери.

Въпреки това Лавров добави, че срещата му с Кери в Лондон е била „конструктивна".

Русия ще „уважи волята на хората в Крим", обяви Лавров в навечерието на насрочения за неделя референдум в областта, като Москва ще изрази отношението си към референдума, след като станат известни резултатите. Безсмислено е да се спекулира, коментира Лавров.