Промените в Конституцията са формални и няма да се отразят на живота на хората, включително няма да доведат до намаляване на битовата престъпност. Промените се правят единствено с цел да се овладее Висшия съдебен съвет (ВСС) и да се сложат удобните хора.
Това каза депутатката от БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БиТиВи.

В четвъртък в опита си да привлече БСП за каузата за промени в Конституцията за съдебната власт, ГЕРБ предложи председателския пост на комисията, която ще се занимава с тях. Социалистите обаче отказаха, тъй като са против внесените от управляващите поправки. Според Нинова няма как да се подкрепи нещо, което не споделят като съдържание. И тъкмо по тази причина нямало как да оглавят комисията.

По повод поисканата от БСП оставка на правосъдния министър Христо Иванов, Нинова поясни, че той е извършил сериозно нарушение като юрист и е злепоставил България в чужбина, като е внесъл в Народното събрание за ратификация засекретено споразумение, подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага. Според левицата документът не подлежи на ратификация и не е трябвало да бъде внесен, освен това депутатите не били запознати с текста му, който им бил преразказан.

Оставка на Георги Кадиев никой не е искал в БСП, отсече Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че е била на сбирката на червените, на която се твърди, че е поискано отстраняването на съпартиеца й, но не е чула подобно нещо. А за оставката на Кадиев се заговори заради предложението му за промяна в Изборния кодекс, с която да се разреши агитацията на майчин език.

Червената депутатка призна, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е положил усилия да постигне подкрепа за промените в правилата за пенсиониране, но според нея не е успял, тъй като цели гилдии и партии не го подкрепят.

Нинова подчерта, че кабинетът предлага невъзможни за изпълнение правила - осигурителен стаж от 40 г. и възраст за пенсиониране от 65 г.
"Това означава на 25 години да си започнал работа и да нямаш пропуснат ден", коментира тя.

Затова левицата предлага свой вариант - замразяване на възрастта и стажа, увеличаване на осигуровките с 3 процентни пункта и на максималния осигурителен доход.