От масови демонстрации и шествия е обхванат днес Ирак, съобщават световни агенции. Населението недоволства срещу влошаването на социално-икономическото положение в страната. Участниците в митинга на площад Тахрир в Багдад критикуват правителството на Нури ал-Малики и искат бързи реформи в „интерес на народа".

Както предават регионалните спътникови телевизии от протестите са обхванати осем провинции в страната. От своя страна силите на реда използват сила срещу протестиращите.

Напрегната е ситуацията в Киркук, където жителите са възмутени от появата на бойци от кюрдските формирования - пешмерги, които са блокирали основните улици.

Ако правителството бързо не се намеси, в Киркук, населен с араби и тюркмени, ще избухне гражданска война, предупреждава иракски депутат.

Премиерът Нури Ал-Малики е потвърдил правото на гражданите да протестират, като е изтъкнал, че те не застрашават политически режима в страната.

В същото време той е атакувал някои политически съюзи, които от една страна искат да бъдат в правителството, а с друга - в опозиция.