Русия обяви, че ще завърши строителството на нова база за Черноморския си флот в Новоросийск до 2016 г., която ще замени историческата база в кримското пристанище Севастопол, предаде Ройтерс.

В нея ще бъдат приютени 80 кораба и спомагателни съда, включително и новопостроени. Новата база няма да пречи на работата на търговското пристанище. Според данни, публикувани от руските военни, Черноморският флот в момента има 50 кораба и по-малки съда и до 80 самолета и хеликоптера. В него служат около 13 хиляди матроси и офицери.

Севастопол е база на руския флот от повече от два века.

След разпадането на Съветския съюз обаче той стана част от независима Украйна, чието правителство отказва да поднови 20-годишния договор за отдаването му под наем, след като той изтече през 2017 г.

За съдбата на базата в Севастопол играят важна роля  политически съображения, припомня Ройтерс. Руските националисти я смятат за неразделна част от Русия. Миналата година Черноморският флот участва в петдневната война срещу Грузия, която е близък съюзник на САЩ и подобно на Украйна желае да се присъедини към НАТО.

Руските военни и политици не приемат особено благосклонно идеята за преместване на флота от Севастопол в Новоросийск, тъй като градът е с по-неблагоприятно географско разположение, припомня Ройтерс.

Руският черноморски град в момента е важно пристанище и гигантски терминал за експорт на петрол.