Утре събираме нашите депутати, за да уточним някои детайли при бъдещата ни работа в Народното събрание. Възможно е да имаме още утре отзован народен избраник.

Това заяви в предаването „Неделя 150" по БНР лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ще направим всичко възможно да се договорим с останалите парламентарни групи да бъде намален броят на парламентарните комисии, допълни той.

Борисов отказа да съобщи името на този депутат, както и да назове причините за това.

Имам намерение председателството на някои комисии да бъде дадено на ротационен принцип на опозиционните партии. Правим това, защото хората очакват открито и честно управление, коментира Борисов.

Той отказа да съобщи нови имена на бъдещи министри.

Припомняме, тримата официално обявени министри са Симеон Дянков - на финансите, Цветан Цветанов - на вътрешните работи и Фандъкова - на образованието.

 

Борисов поема ангажимента да се въведе максимално бързо новата система за гласуване в народното събрание, така че депутатите на не ползват картите на колегите си.

От думите на Бойко Борисов стана ясно, че председателят на 41-вото НС може да бъде жена.

На 16 юли от една година съм казал, че България ще влезе в екокриза със събирането на боклука. Събрал съм екип, който разглежда тези проблеми.

Санкции ще има задължително, категорични заяви Борисов.

Според лидерът на ГЕРБ докладът за правосъдие и вътрешни работи на ЕК ще бъде много критичен. На  22 юли  се очаква мониторинговият доклад на ЕК. Съдиите и прокурорите трябва да кажат в какъв срок това ще бъде променено и изкоренено, за което толкова време ни критикуват от Европа.

Трябва да се усети, че нацията има подем, тя има нужда от победи, заяви Борисов и благодари на българките волейболисти за победата им вчера.

За футбола, за волейбола, за леката атлетика трябва да се намерят пари и да се започнат ремонти, каза още Борисов.

Бойко Борисов даде гаранция, че метрото от „Обеля" до „Младост" ще тръгне на 15 септември. Той каза, че ще направи всичко възможно това да стане и по-рано.

Финансовият министър не трябва да се разбира с другите министри, заяви Борисов. Той е като старшината на ротата. Той трябва винаги да казва няма, но винаги да има в склада, сподели Борисов.

В същото предаване съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов каза, че до този момент не са имали разговори и покана за преговори с ГЕРБ за съставяне на новото правителство.

Иван Костов призова депутатите в 41-вия парламент да дадат пример за съкращаване на разходи, за да може след това да бъдат направени икономии и в другите институции.

Костов обеща, че парламентарната група на Синята коалиция ще направи своите предложения още в първите дни на работа на Народното събрание.