В България има условия за изолиране на пациенти с вируса ебола, ако има съмнение за такива. Това категорично становище изрази главният държавен здравен инспектор д-р ангел Кунчев пред БНТ.

Имаме познания, имаме екипи, имаме и място за изолация. Нямаме това, което нямат и другите - нямаме лекарства. Ако има оплаквания от симптоми на този вирус, можем веднага да реагираме и да изолираме", смята експертът.

Здравните власти в България вземат мерки за подготовка на здравните работници за пълна епидемиологична анкета. Освен симптомите, които са идентични с грип, се прибавя и пристигане от чужда държава, обясни Кунчев.

Националният здравен консултант подчерта, че има възможност за бърза реакция на територията на цялата страна.

„Разбира се, че разполагаме с екипировка - както на централно ниво в Инфекциозна болница, така и във всяка една Районна здравна инспекция има изолационни костюми, които позволяват пълна изолация. Филтрите на дихателните маски не пропускат вирусни частици, колкото и малки да са те, така че има възможност да се работи в условия на високорисково заболяване", подчерта д-р Кунчев. По думите му, най-добрите изолационни мерки са във ВМА.

"При добра организация и контрол, заболяването може да бъде ограничено", е категоричен д-р Кунчев.

На свой ред пред НоваТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести заяви, че се очаква сертифицирана носилка за ебола "въпреки че нямаме нужда от такава".

По думите му, в България не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония, за който има съмнения, че е бил болен именно от ебола.

„Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия", коментира проф. Кантарджиев.

Той обясни, че за да бъде изследван един човек за ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Централна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни.

Заразяването с Ебола става само ако имаш рана по тялото и тя е в контакт с кръвта на умиращ. Опасно е също болен от Ебола да повърне върху теб", обясни проф. Кантарджиев.

Междувременно БГНЕС информира, че все още няма предприети превантивни мерки на българо-македоската граница заради евентуална опасност от разпространяване на вируса.

Македонци, чакащи да получат бългаски паспорти, разказват, че преминали българо-македонската граница вчера, без да забележат да има засилен здравен контрол по нея.

Съседите ни разказват още, че на македонските летища имало детектор за температура, който да засича заразени пътници и те да бъдат изолирани своевременно.