Даниел Стефанов-Дъмпела, който е задържан по обинение, че е намушкал Благой Иванов-Багата с нож, остава в ареста.

Това реши Софийски апелативен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на Дъмпела. Той поиска домашен арест.

Даниел Стефанов изтъкна пред съдиите, че е съдействал на органите на реда, сам се е предал, не се е укривал и няма намерение да се укрива.

Въпреки това обаче, апелативните съдии решиха той да остане в ареста.Според тях налице са всички предпоставки за налагане на тази най-тежка мярка. Предвид събраните доказателства - свидетелски показания и протоколи за разпит, голяма част от свидетелите за заявили в разпита си пред съдия, че именно Дъмпела е наръгал Багата с нож в гърдите.

Освен това, никой от свидетелите не сочи друго лице като извършител. Предвид съдебното минало на обвиняемия, налице е реална възможност той отново да пристъпи закона.

Апелативните съдии не приеха казаното от защитничката на Стефанов адвокат Радост Караиванова, че обвинението не трябва да се квалифицира по член 115, а например по член 118 или 119 - за пристъпване пределите на неизбежна самоотбрана или пък за деяние, извършено в условията на афект.

Според САС мисълта за убийство се извежда от средството, в което е извършено нападението, частта от човешкото тяло, към която е насочен удара, както и силата и интензитета на самия удар. Направената съдебно-медицинска експертиза, доказва че посегателството е с нож, т.е. с него може да се причини смърт, а ударът е насочен към гъдрите, където има жизнено важни органи.

От прокуратурата също се обявиха против промяна мярката на обвиняемия.

Адвокат Радост Караиванова изтъкна, че са събрани нови доказателства, които са в разрез с обвинителната теза. Това са разпитите на трима души от компанията на Дъмпела, по думите на които през по-голямата част от мелето, Дъмпела е бил в безсъзнание, след като е ударен със стъклена бутилка с алкохол. Бутилката дохвърчала от компанията на Багата, малко след като самбистът ударил Стефанов. За физическите наранявания по главата на Дъмпела има направена медицинска експертиза.