Над 15 хиляди униформени ще охраняват 11 744 секции в изборния ден на територията на цялата страна.

Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция във ведомството на тема „Организационни мерки на МВР за законосъобразно протичане на изборния процес".

„Поддържаме връзка с ЦИК, срещнахме се и с представители на ОССЕ. Още в началото на септември започна планирането и координацията на основната дейност на МВР за изборите", съобщи Веселин Вучков.

Той представи презентация, от която стана ясно, че МВР са разработили методика за разследване на престъпления, свързани с избирателното право. „Ангажирахме прокурори и полицаи, които са работили по тези престъпления. Тази методика е изцяло практически ориентирана. Обучихме около 500 полицейски служители за разследване на престъпления срещу избирателното право", обяви още Вучков.

Той подчерта, че прилагането на СРС-та са недопустими в такива случаи. Вучков каза, че главният прокурор също е издал свои методически указания за воденето на такива досъдебни производства. „Те са нови, защото има нови разпоредби на НПК, изцяло нов Изборен кодекс и т.н.", обясни Вучков.

Той представи кратка статистика за резултатите от всички усилия за месец и половина. Образувани са 20 досъдебни производства за престъпления на нарушаване на избирателното право, 2 досъдебни производства са образувани за опити за пречене на гражданин да упражни избирателното си право чрез насилие, заплаха или др.

Осем досъдъседни производства са образувани за даване или предлагане на имотна облага на някого с цел да се склони лице да гласува за определен кандидат. По отношение на организаторите и ръководителите на купуването на гласове са образувани до момента 6 досъдебни производства. Три са разследванията за документни престъпления.

„Много е важно това да достигне до гражданите. Не сме толкова безсилни, дори и да няма СРС-та.", увери Веселин Вучков. Той разказа един от фрапантните случаи в Суворово, по който работят от МВР. Трима пенсионери са подали оплакване в областната дирекция, че са взели заем от заложна къща, като обаче им е поискано в залог да оставят свои кредитни и дебитни карти. Когато полицията посетила обекта, открила над 200 такива карти. Заемите са отпускани с лихви над 20%, а собствениците се оказали кандидати за общински съветници. Вучков не пожела да каже от коя партия са, но посочи, че работата по случая почти приключва. Разпитват се и последните свидетели. Общинските съветници предлагали на пенсионерите да им опростят заемите и лихвите, ако гласуват за определени кандидати на изборите, съобщи още Вучков.

Повече от 82 хиляди лични карти са с изтекъл срок. Това ще бъде голям проблем за тези, които искат да гласуват на 23 октомври, а не са си подменили личните документи, коментира още Вучков. Той подчерта, че аспектът лични документи е много важен за протичането на изборния процес. Звената „Български документи за самоличност" ще работят с увеличено работно време. Ако гражданите подадат заявление до 17 октомври, личните им карти ще бъдат издавани по-бързо. За хората, които не притежават валидна лична карта за тези избори, е въведен нов образец на удостоверение, обясни зам.-министър Вучков. Той посочи, че до 17.00 часа на 23 октомври гражданите могат да отидат в звената, да си подадат заявление и да получат удостоверение, с което могат да гласуват.

От 12.00 часа на 3 октомври работи денонощна открита линия за сигнали за търговия с гласове. Хората могат да подават сигнали на телефон 982 22 32, факс 982 56 46 и електронна поща: izbor@mvr.bg. Веселин Вучков посочи, че до сега на откритата линия са получени 35 обаждания, 18 от тях са достоверни, а 17.00 са недостоверни. Вучков увери, че всеки един сигнал се проверява.