Скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти е на път да взриви напълно научната ни общност.

Стана ясно, че освободеният от поста си член на Изпълнителния съвет на фонда, проф. Мирослава Кортенска, обявява гладна стачка в знак на протест.

Тя обвинява министър Игнатов в лъжа за това, че й била връчена заповедта за отстраняване.

По думите й това е станало чрез сайта на фонда, без никой да я е уведомил.
Проф. Кортенска е категорична, че не е виждала и прокурорски преписки, заведени срещу нея за финансови злоупотреби, в което я обвиняват от фонда.

Припомняме, заради скандалното разпределение на средства за научни проекти, за 8 декември е подготвен протест на учените в столицата.

Вчера, в кулоарите на парламента, просветният министър Игнатов коментира, че шумът около Фонд „Научни изследвания" показва вредни навици от предходни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите.

Отговорите за това какво се е случвало във фонда според него трябва да дадат тези над 400 рецензенти и 12 експертни комисии, които са оценявали проектите.
Много от имената, за които се споменава, че са спечелили проекти, всъщност нямат такива", поясни просветният министър.

По думите му, още следващата седмица всички засегнати, чиито проекти не са одобрени, трябва да си видят рецензиите, за да подадат възражения. Някои от проектите ще бъдат оценени, ако има основание, увери Игнатов.

Той каза още, че казусът с председателя на фонд „Научни изследвания" Рангел Гюров е бил проучван в Комисията по образование. „В България има единствено процедура за признаване на получена кандидатска и докторска степен, а за професурите няма държавна процедура по това. След като се е върнал в България, е назначен като извънреден професор в университета. Трябва да питате него защо не е искал да има тази процедура", коментира министърът.

Човекът е бил седем години ръководител на департамент в този университет, откъдето идва. В документа пише, че той е бил професор по основни дисциплини, след това е назначен като извънреден професор", поясни министърът на образованието.

Припомняме, скандалът гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.

Опасенията на научната общност са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

В свое писмо учените алармираха - „Правят впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ - НБУ (където е на щат), и библиотекарския университет (откъдето Гюров получава титлата "доктор на науките"). Според нас това е търговия с влияние."

Стана ясно още, съобщава в-к „Сега", че един от спечелените проекти е от рецензента на Гюров, проф. Божидар Божинов, който чрез семейната си фирма "Грунд 1" ООД ще получи 260 000 лв., въпреки че ООД-то не развива научноизследователска дейност, каквото е нормативното изискване.

По същата схема поне още четири проекта ще източат средства от фонда.