Прощаването със загиналия в авиокатастрофата над Смоленск президент на Полша Лех Качински ще се състои във вторник, 13 април, съобщи заместник -ръководителят на канцеларията на държавния глава Яцек Сасин, цитиран от Ройтерс.

Ковчегът ще бъде изложен в президентския дворец.

Ковчегът с тленните останки на полския президент Лех Качински, който вчера загина при самолетна катастрофа, пристигна на летище „Окечи" в полската столица Варшава.

Самолетът на полските ВВС с тялото на държавния глава излетя от летището в Смоленск, след като снощи Лех Качински бе разпознат от брат му Ярослав.

Междувременно стана ясно, че съпругата на Лех Качински, Мария, все още не е разпозната и това предстои в руската столица.

Самолетът с тялото на загиналия полски президент беше изпратен с военни почести. В прощалната церемония участва руският премиер Владимир Путин.

Малко по-късно ескортираният от изтребители МиГ-29 военен самолет, беше посрещнат на летището във Варшава от почетен караул.

Увитият с националния флаг на Полша ковчег, бе изнесен от полски военни и положен пред събралите се на пистата роднини, близки и официални лица, след което прозвуча националният химн.

Полски духовници изнесоха кратка религиозна церемония, почитайки паметта на загиналия полски държавен глава.

На летище „Окечи" пристигнаха премиерът Доналд Туск, братът на президента Качински, Ярослав, председателят на Европарламента и бивш полски премиер Йежи Бузек.

Хиляди скърбящи поляци излязоха, за да отдадат последна почит на загиналия президент, чийто ковчег, съпровождан от полицейски мотоциклетен ескорт, премина по централните варшавски улици на път от летището към президентския дворец.

Междувременно стана ясно, че всички тела от разбилия се Ту-154 са превозени до Москва. С тях е и тялото на първата дама Мария Качинска, която още не е разпозната.