Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че планира да участва в маратона от преговори за разрешаване на ядрената програма на Иран, съобщава „Франс прес".

Припомняме, цяла нощ и днес продължават преговорите между Иран и „Шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия), тъй като тази нощ изтича срокът за сключване на рамково споразумение за ядрената програма на Техеран.

Лавров подчерта, че има големи шансове за сключване на сделка.

Планирам да се върна и да взема участие във финалната фаза от министерската среща на шестте сили, каза руският дипломат пред журналисти в Москва.

По-рано Русия обяви, че Лавров, който участваше в разговорите в понеделник и после ги напусна, ще се върне в Лозана, Швейцария, ако има реален шанс за споразумение.

Не са лоши перспективите от този кръг разговори, дори бих казал добри, каза Лавров на пресконференция с външния министър на Вануату Сато Килман.

Шансовете са големи. Те вероятно не са абсолютни, никога няма нещо сигурно. Тези шансове са доста реалистични, ако никой от участниците не повдигне залозите в последния момент с надежда да спечели нещо допълнително в края вместо да се търси поддържане на баланс на интересите, добави той.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков потвърди пред журналисти, че топ дипломатът на Русия пристига в Швейцария „най-рано следобед".