Земеделски стопани ще изкарат трактори и комбайни край пътя от Добрич към Граничния контролно пропускателен пункт „Кардам" в знак на протест, че не са осигурени национални доплащания за декар обработваема земя в проектобюджета за догодина.

Предупредителните протестни действия са насрочени за 29 и 30 ноември. Браншовата организация настоява необходимите 147 млн. лв. да бъдат включени в бюджета, за да се осигурят условия за развитие на конкурентоспособно земеделие. 


По-рано днес бе разпространена протестна декларация от Националната асоциация на зърнопроизводителите, в която се настоява при второто четене на бюджета за 2008 година да бъдат включени тези финансови средства.

Аргументите на производителите са, че за тази година са отделени средства почти само за тютюнопроизводство, а няма пари за зърнопроизводство. "За втора поредна година, българският зърнопроизводител се оказва лишен от национално доплащане.
От Асоциацията опрделетя тази политика като "истински геноцид".

Утре ще има среща между представители на протестиращите зърнопроизводители и на земеделското министерство, съобщава БНТ.
Ръководството на земеделското министерство ще проведе разговори с парламентарните партии, за да ги убедят да гласуват отпускане на средства за национални доплащания за стопаните при разглеждането на бюджета за следващата година.

Така стопаните биха мигли да получат по около 22 лева за декар, заедно с парите от Евросъюза. През декември ще започне плащането по предвидените евросубсидии.

За компенсации за напълно унищожените посеви от зърно са договорени близо 1 милион 122 000 лева. Кандидатствали са 30 земеделски производители и те ще получат помощ до средата на другия месец. Отделно по 35 лева за декар пшеница и по 30 лева за ечемик ще получат 479 стопани, чийто посеви са засегнати по-малко от сушата.