Тази актуализация не цели нищо друго, освен да узакони един грабеж на гърба на българските граждани в следващите няколко месеца. Такова становище изрази депутатът от БСП Атанас Мерджанов по време на дебатите за актуализация на националния бюджет. Той попита чия политика ще реализира този бюджет и посочи, че това не е бюджет на парламента, а на президента.

„Защо бюджетът трябва да бъде актуализиран точно сега", продължи да пита социалистът, като подчерта, че подобни въпроси задават множество експерти,  включително и реформаторите, които са типично дясна партия.

„Не надувайте изкуствено дългове и дефицити, за да осигурите комфорт на едно временно служебно правителство", призова още Мерджанов. Той се обърна към премиера в оставка Пламен Орешарски, въпреки че не бе в залата, припомняйки, че в продължение на една година левицата е стояла зад думите му. Правителството постигнало резултати за хората, но и за държавата. Мерджанов отличи  доверието, което страната ни спечелила от международните финансови пазари.

„От Коалиция за България считаме, че ще е предателство да пожертваме усилията и името ви, гласувайки за бюджета", коментира Мерджанов.

Герберът Семир Абумелих скочи веднага, припомняйки: „Вие направихте реформата, не аз. Имате коалиционни партньори". Абумелих засегна резултатите на левицата  от евроизборите.  „Затова взехте 15 % на изборите, даже са ви много", каза той.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева призова за нормална дискусия с изложени позиции. На 5 октомври гражданите щели да определят коя позиция е вярна и коя крива. Тя обаче бе категорична, че няма друг ред за промяна и актуализация на бюджета на НЗОК и държавния бюджет, ако те не бъдат внесени от Министерски съвет.