Турция изпрати още танкове и военни части на границата си с Ирак, информира setimes.com. Това предизвика предположения за предстояща военна офанзива срещу кюрдските бунтовници, базирани в северната част на съседната страна.

Според "Ройтерс" група от 20 танка, натоварени на камиони, са напуснали казармата в Мардин близо до Сирия и са се насочили на изток към границата. Съобщава се, че големи контингенти войници, танкове, оръдия и бронирани коли вече са разположени в региона.

Действията в сряда се проведоха един ден, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Съединените щати и Ирак да унищожат бунтовническите бази на ПКК в Северен Ирак, отказвайки да отхвърли възможността за едностранни действия на своята страна.

"Очакваме от Съединените щати и Ирак да унищожат и разпръснат базите на терористите там", каза турският лидер.

ПКК се бори за самоуправление в доминираната от кюрди югоизточна част на Турция от 1984 г., като провежда кампания, включваща бомбени атентати, отвличания и въоръжени нападения, при които са загинали над 30 000 души. Групировката е поставена извън закона в Турция и е включена в списъците на терористичните организации от ЕС и Съединените щати.

Властите в Анкара смятат, че до 2 300 бунтовници на ПКК действат в Турция, а около 3 800 са намерили убежище в Северен Ирак. Общественият натиск върху правителството се увеличи след самоубийствения атентат на 22 май, при който загинаха шест души, а бяха ранени над 120.

Шестима турски войници загинаха на следващия ден, когато колата им попадна на противопехотна мина в югоизточната част, където действат партизаните на ПКК. Друг войник бе убит от противопехотна мина в сряда в провинция Хакари, близо до иракската граница.

Междувременно турското външно министерство призова Ирак да предприеме действия срещу бунтовниците от ПКК на своя територия.

На въпроса дали Анкара е уведомила Багдад за възможно трансгранично нападение на Турция Ердоган отговори: "Не е нужно никого да информираме за възможността от подобна интервенция."

Загрижени как ще се отрази ситуацията върху регионалната стабилност, Съединените щати призоваха Анкара да не предприема едностранни военни действия. Най-добрият начин да се реши проблемът, без да се застрашава мирът в граничния регион, е чрез сътрудничество между САЩ, Турция и Ирак, казаха американски представители във Вашингтон.