Българската страна не приема някои от изводите на украинските експерти за потъването на кораба „Ванеса". Това каза за БНР Румен Симеонов, експерт от българската работна група, сформирана от Министерство на транспорта.

Украинските експерти смятат, че капитанът е предприел неоправдано рискови действия, например е отплавал от пристанището въпреки наличието на щормово предупреждение.

Симеонов посочи, че това е неточен аргумент, тъй като капитанът може да прецени най-добре, защото познава уменията на екипажа, на хората си, познава товара си и начина на движение на кораба, както и района, в който плава.

"Според нас капитанът се е борил с всичките си сили и умения за оцеляването както на екипажа, така и на кораба и товара", посочи Румен Симеонов.

Наблюдаващият прокурор по делото Емил Христов потвърди тезата.

"Не можем да приемем украинския доклад като изводи", каза той и посочи, че в този предварителен акт има редица моменти, които противоречат на изводите на българската страна.

По думите на Христов от 6 възможни версии за потъването на кораба „Ванеса" са останали две - бедствие заради щормовото време и корозия.

Христов обаче категорично отрече, ако причината е „корозия", то вина да има надзора по техническата безопасност на плавателните съдове.

„Корабът има разрешението на техническия надзор, той е минал на всички прегледи", допълни Емил Христов.

Прокурорът посочи още, че нито украинския акт, нито българското разследване засега не създават условия обезщетенията на близките на загиналите моряци да не бъдат изплатени.