Висш лидер на Ал Кайда в Афганистан пое отговорността за убийството на Беназир Бхуто, предаде Asia Times Online.

В телефонно интервю за сайта, Мустафа Абу Ал Язид, който се обяви през май за лидер на афганистанското крило на Ал Кайда каза, че той е поръчал убийството на опозиционния лидер.

„Това е първата ни победа над тези, които са на страната на неверниците и се борят  срещу Ал Кайда и са обявили война на муджахидините", казва Мустафа.

По думите му убийството е било извършено от членове на базираната в пакистан групировка Лашкар и Джангви по заповед на Ал Кайда.  

По-рано пакистанската телевизия ARY суобщи, че Ал Кайда е поела отговорност за убийството на Бхуто.

Информацията е била публикувана на ислямистки сайтове. Смята се, че убийството е планирано от втория човек в Ал Кайда - Айман аз Зауахри.

Претендентката за премиерския пост в Пакистан Беназир Бхуто беше убита при самоубийствен атентат вчера по време на митинг в град Равалпинди.

Според американски анализатор целта е била да подкопае президента Мушараф и да дестабилизира страната.

Терористичната групировка, която възстанови позициите си на пакистано-афганистанската граница, беше обвинена и за предишното покушение срещу Бхуто. Ал Кайда обяви Беназир Бхуто за инструмент на политиката на САЩ в Пакистан.

По-рано, от администрацията на Буш заявиха, че е прекалено рано да се правят предположения за отговорните за вчерашното убийство.

Убитата вчера Беназир Бхуто е обвинила преди смъртта си пакистанския президент Первез Мушараф, че й е отказал подобаваща защита, съобщиха информационни агенции.

В и-мейл от 26-ти октомври до американския й сътрудник Марк Сийгъл Бхуто пише, че ако нещо й се случи в Пакистан, отговорността ще бъде на Мушараф.

Тялото на бившият премиер и опозиционен лидер на Пакистан Беназир Бхуто е откарано в родното й село в провинция Синд, предаде Ройтерс.

Бхуто ще бъде погребана днес в семейната гробница там.

В страната е обявен тридневен национален траур.

След убийството й в страната последваха безредици, по време на които загинаха поне 10 души.

Хиляди хора се събраха около родния домна опозиционния лидер. Тялото на Бхуто пристигна с военен самолет, придружено от съпруга й - Асиф Али Зардари и трите им деца.

Хората започнаха да плачат, когато ковчегът с тялото на Беназир Бхуто беше внесен в дома й.

„Покажете търпение. Дайте ни кураж да понесем тази загуба," се обърна Зардари към опечалените, когато ковчегът беше внесен в къщата.

През октомври тази година, при завръщането й в Пакистан, на пътя от летището, по който колата й преминаваше сред стотици нейни привърженици, беше взривена мощна бомба.
Тогава загинаха около 130 души.

Пакистан в момента се намира в ситуация на предизборна кампания за предстоящия на 8 януари парламентарен вот.
Кампанията започна, след като президентът Мушараф на 15 декември отмени извънредното положение в страната.