Депутатите в надпревара да решат проблемите на горския сектор. С 4 проекта се захванаха народните избраници в началото на днешното пленарно заседание - два на националистите, един от БСП и един от Реформаторския блок.

Предложенията обаче не срещат одобрението на ресорната комисия.

Законопроектът на "Атака" предлага вещи, послужили за извършване на нарушение и вещите - предмет на нарушението, да се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са, дали са използвани против волята на техния собственик и дали тяхната стойност съответства на характера и тежестта на административното нарушение.

Червените предлагат промени по отношение на инвентаризацията и планирането на горските територии, като се предлага горскостопански планове да се изработват за всички горски територии - държавна, общинска или частна собственост без значение какъв е техният размер. За държавните гори изработването на плановете задължително ще се възлага едновременно с инвентаризацията на горските територии. За горски територии частна собственост планирането ще се финансира от държавния бюджет.

Предлага се в границите на сервитутите на хидромелиоративните съоръжения площите да бъдат стопанисвани като гора и се забранява усвояването на дървесина от тях.

Списъците на физическите лица, които имат право да закупуват дървесина, ще се изготвят от дирекциите "Социално подпомагане", а не от кметовете на съответните населени места.

Предвидено е процедурите за сключване на дългосрочни договори за добив и продажба на дървесина да се провеждат отделно за всяко държавно горско и държавно ловно стопанство, а за продажба на технологична дървесина по изключение ще може да се провежда в държавните предприятия.

Износ на необработен дървен материал от определени дървесни видове и размери и на диворастящи гъби ще може да се извършва със заповед на министъра, но само по изключение и за не повече от 3 месеца. Отменя се възможността арендатори или наематели да поискат въвеждане на ограничения или забрани за достъп до арендуваните или наети от тях пощи в държавни и общински гори. Въвеждат се изисквания по отношение на товарните средства, превозващи дървесина и други недървесни горски продукти, включително да бъдат снабдени с изправни GPS устройства за проследяване.  Предлага се районите на дейност на държавните предприятия да се определят с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на земеделието и храните.

Въвеждат се изисквания за минимален стаж за лесовъдите.

Отпада забраната за употреба на необработен дървен материал от определени категории за производство на енергия от биомаса. Паралелно с това в Закона за енергията от възобновяеми източници се въвеждат ограничения за използване на необработен дървен материал при производството на електроенергия с преференциална цена.

Несъгласие беше изразено по отношение на промяната на реда за изготвяне на горскостопанските планове, във връзка с въвеждането на изискуем стаж за лицата, практикуващи лесовъдска дейност, забраната за износ на необработен дървен материал и във връзка с предложението списъците на физическите лица, имащи право да закупуват дървесина, да се изготвят от дирекциите "Социално подпомагане".

Предложенията на РБ пък въвеждат изрична забрана за износа на необработена дървесина за страни извън Европейския съюз и същевременно се дава възможност на Народното събрание със свое решение паралелно с министъра на земеделието и храните да може временно да забранява износа на необработен дървен материал и на диворастящи гъби. Националистите внасят контрапредложение.  Със законопроекта на Волен Сидеров се предлага да отпадне възможността забраната за износ на необработен дървен материал и на диворастящи гъби, която министърът на земеделието и храните може да налага, да бъде само временна.