На полицаите, за които МВР твърди, че са отишли на своя воля да снимат дома на стрелеца от Лясковец и са провалили операцията на СОБТ, е било разпоредено да направят заснемането.

Това сподели пред News.bg ексвътрешният министър Цветан Цветанов.

Той подчерта, че истината за случая я Лясковец е щяла да излезе в една евентуална анкетна парламентарна комисия, която да изслуша всички страни, които имат отношение по темата.

Прехвърли се вината върху един служител, за който казаха, че отишъл да снима на своя воля. Точно в тази анкетна комисия щеше да стане ясно, че този служител не е отишъл на своя глава.
Полицията в София е разпоредила да се направи заснемане, за да могат да направят съответното планиране. Никой обаче не е знаел, че тази операция ще бъде проведена на следващия ден, защото за тази операция се е разбрало вечерта, 12 часа преди нейната реализация", коментира Цветан Цветанов.

„Вие смятате ли, че някой служител ще отиде да си снима някъде, без да му е разпоредено", допълни той.

Бившият вътрешен министър зададе и редица въпроси за операцията в Лясковец, на които няма отговор. „Дали някой е напускал зоната, която му е била определена, за да даде този щит?
Къде е бил лекарският екип, който трябва да подсигурява винаги една такава операция? Кой е човекът, който оказва първа помощ на пострадалите полицаи?
Да не се окаже, че е точно този служител, който го изкарват виновен?", попита Цветанов.

Ръководството на МВР избяга от тези отговори, допълни той. Според него истинските виновници за провала на операцията няма да понесат своята отговорност.