биогоривоСуровините, използвани за производство на биогорива, трябва да бъдат грижливо подбрани. В противен случай те може да не са по-зелени от конвенционалното гориво. Това показва проучване, проведено от група учени от Технологичния институт в Масачузетс, цитирана от greetech.bg.

В продължение на почти четири години изследователите са извършвали анализ на 14 дизелови горива и такива, произведени от хранителни суровини. Те са идентифицирали ключовите фактори, които определят дали биогоривото е наистина екологично подобрение, в сравнение със стандартното гориво. Проучването показва, че въглеродните емисии зависят много и от това къде и как са отгледани биосуровините.

Например, биогориво на основата на палмово масло, извлечено от палми, които са отгледани върху изсечени тропически гори, произвежда 55 пъти повече въглеродни емисии, в сравнение със същото, произведено от палми, отгледани върху незасяти обработваеми площи.

Според проучването, лесните за отглеждане алги и саликорния, които не изискват хранителна почва, са много по-добра суровина за биогорива, отколкото други растения, за които са нужни огромни площи плодородни земи.