Само три дни след официалния старт на предизборната кампания, градинката пред Народния театър "Иван Вазов" стана арена на кандидаткметски дебат за София, излъчван пряко по БНТ.

В него се включиха всички кандидати, с изключение на Йорданка Фандъкова, която се отказала в последния момент. Нейното отсъствие стана причина от трибунката си да слезе и синият кандидат Прошко Прошков. "За мен тази позиция е неуважение към гражданите на София, а ГЕРБ се водят от поантата "Ние работим, докато другите говорят", подчерта той и добави, че Фандъкова трябва да присъства на подобни срещи, за да обясни направеното от нея.

Горе-долу в този дух - "отчет" за работата си като кметове или общински съветници, премина дебатът. "Искри" прехвърчаха най-вече между кандидатите на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, на БСП- Георги Кадиев и на НДСВ - Владимир Каролев, които на няколко пъти си поискаха сметка за едни или други свои действия или бездействия като общински съветници. В този "сблъсък" беше включван и кандидатът на ОДС Стефан Софиянски, на който обаче се падна ролята по-скоро на бивш градоначалник, а не като на кандидат-кмет.

Съвсем естествено, предвид последните събития около Катуница, в основна тема на дебата се превърнаха циганските гета в столицата.Общото между кандидатите беше, че те наистина са проблем. Решенията на този проблем варираха в двете крайности.

Ангел Джамбазки и кандидатът на "Атака" се обявиха "за" пращането на багери в катуните. "В София има 40 хиляди цигани, десетки катуни, кучета, коне и прасета, вързани под прозорците на хората. И те не са там от времето на Адам и Аспарух... те трябва да бъдат премахнати", категорично заяви Джамбазки.

По думите му събитията в Катуница показват тоталната липса на държавата, която липса е и основна пречка за приобщаването на невписаните в обществото цигани.

Стефан Софиянски пък предложи свое решение на проблема. "Най-лесно е да събориш, а после какво правиш?", запита той и допълни, че трябва да се работи по примера на столичния квартал "Христо Ботев", където по време на неговото управление са съборени незаконните постройки и са построени нови, с европейски пари. Интересното е, че в строителството са взели участие и самите "новодомци."

Червеният кандидат Кадиев добави още един последица, произтичаща от "циганския проблем".

По думите му в кв. Филиповци живеят между 5 и 1o хиляди цигани, а Софийска вода събира задължения общо за 10 лева - 5 от училището и 5 от болницата. Той припомни, че през 2009 г. от Софийска вода сами са предложили да закупят и поставят водомери на жителите на квартала, но до този момент това не е сторено.

Против това предложение веднага "скочи" Ангел Джамбазки: "Откъде накъде с моите пари и парите на софиянци ще им купуват водомери?" Естествено последва характерната за днешния дебат словесна престрелка между него и Каролев, но пак свързана с минали, а не с бъдещи събития.

На няколко пъти на водещия се налагаше да успокоява страстите между кандидатите, някои, от които подкрепяни и от "агитки" на своите партии.

Иначе, засегнати бяха и други проблеми на столица, като проблемите с боклука, липсата на достатъчно паркоместа, състоянието на Софийска вода, фирмите по чистотата и Топлофикация, където се стигна до поредните искри.

Някои от участниците се обявиха за прекратяване на концесията на Софийска вода. От своя страна Каролев поиска нейната приватизация и категорично отказа прилагането на непазарни методи при управлението.

Други засегнати проблеми бяха осветлението, охраната по подлезите, липсата на компетентност. Георги Кадиев пък обеща за пенсионерите, и лично за Владимир Каролев, когато се пенсионира, безплатен транспорт.

По-късно кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков коментира отсъствието на Фандъкова.

Днес напуснах откритото студио на БНТ, защото искам да изразя категорично своя протест срещу поведението на политическа партия ГЕРБ, която надменно счита, че изборите в София могат да бъдат спечелени по недемократичен път, заявява той.

От 23 септември 2011г. г-жа Йорданка Фандъкова не е кмет, а кандидат за кмет на София, изтъква още синият кандидат за кмет и продължава категорично:
Не мога да приема, че тя отказва да участва в дебати, защото зад мантрата „Ние работим, другите нещо се обясняват" е маскирано едно тежко неуважение към изборите и към гражданите на София.

По думите на Прошков това е и проява на високомерие към политическите опоненти.

Почтеност, която прикрива некомпетентност и корупция, лесно става параван, зад който се прави политика в полза на егото, но не и на гражданите, изтъква още той и призовава Йорданка Фандъкова на дебат.