Увеличава се възможността ДПС да излезе със свое предложение за кандидат-президентска двойка за изборите. Това обяви по време на редовния брифинг в централата на партията заместник-председателят на движението Христо Бисеров.

„Нормално е партия като ДПС първо да обсъди тази хипотеза, но е рано за каквито и да е коментари", заяви Бисеров. Той посочи, че от ДПС са наясно, че ще започнат обсъждането на президентските избори от тази гледна точка.
Бисеров обяви, че ДПС ще излезе с решение дали да номинира своя кандидат-президентска двойка или да подкрепи друга такава един месец преди изборите.

„ДПС израсна като партия. Ресурсът на ДПС е вече национален след 2 мандата в управлението и след удвояване на гласовете", обяви още заместник-председателят.

Запитан дали партията на Ахмет Доган подкрепя идеята на президента Георги Първанов за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене" по време на президентските и местни избори Христо Бисеров отговори, че за провеждането на референдум на тази тема трябва да се осигури информираност на гражданите и да се изчакат единните европейски стандарти за изграждане на АЕЦ.

От ДПС са готови със предложението си за членове на ЦИК от партията и предлагат това да бъдат Сабрие Сапунджиева, Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев. Това са хора със сериозен опит, които вече са били членове на ЦИК.

По време на консултациите при президента на 12 април ще участват тримата заместник-председатели на ДПС - Рушен Риза, Лютви Местан и Христо Бисеров.

В ДПС изчислили, че според новия Изборен кодекс Централната избирателна комисия ще има 21 членове, включително председателя и зам. - председателите.

Ако местата бъдат разпределени според броя депутати на партиите, ГЕРБ ще има 10 членове, Коалиция за България - четирима, ДПС - трима, Атака - двама, Синята коалиция - един 1. Един представител ще има и НДСВ.

Ако обаче разпределението е на база изборни резултати, тогава представителите на Синята коалиция в ЦИК ще трябва да са двама, а на ГЕРБ 9.

Съгласно изборния кодекс, НДСВ ще има 1 представител в ЦИК, въпреки че няма депутати в националния парламент, защото има представител в европарламента. РЗС пък няма да има нито един член в ЦИК, защото парламентарната група на партията се разпадна.

Христо Бисеров изтъкна, че според ДПС устойчив критерий е членовете не ЦИК да се формират на базата на получените гласове от последните избори, а не според броя народни представители.