Стотици хора блокираха границата между САЩ и Мексико в знак на протест срещу разполагането на военни части в района, предаде БиБиСи. Целта на военния контингент  е преследването и залавяне на наркотрафиканти.

Блокирани са няколко гранични моста в северната част на Мексико.

Според протестиращите военните извършват нападения и над цивилни. Същевременно позицията на властите в Мексико е, че протестната акция е организирана от наркотрафиканти.

В момента броят на военните, които са ангажирани с преследване на наркодилъри, надхвърля 40 000 души. Според властите, една от основните причини за изпращането на толкова много специализирани части по границата, е нарасналият брой на жертвите  на нарковойните през последната година. Загинали в сблъсъци между наркобосовете са над 5 000 души.

Протестиращите обаче са категорични, че военните извършват посегателства над цивилното население. Те скандират „Военните-вън" и „Спрете федералната превантивна полиция".

На много места в Мексико армията е иззела ролята на полицията в борбата й с наркотрафикантите, допълва БиБиСи.

Причината е, че органите на реда в страната действат неефективно. Това е така от една страна заради сериозната корупция, а от друга - от страх, провокиран от честите заплахи на наркобосовете.