Вчерашното гръмко „Охи" на гръцкия референдум е централна тема за медиите и днес.

Според икономиста Владимир Каролев с „не" са гласували пенсионерите, „огромната" държавна администрация и армията.

Проблемът според него е, че 25 години гръцкото правителство е на дефицит всяка година - т. е. харчи повече пари, отколкото събира от данъци. Към това се прибавял и факта, че преди бума на кризата през 2009 г., 4 поредни години заплатите и пенсиите били много увеличени.
В Гърция има сиртаки и когато те назначат на държавна работа", коментира Каролев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ципрас ще трябва да прави реформи и тогава тези, които се радваха, ще му скочат, убеден е икономистът, който е „за" фалит на Гърция. Според него съвсем скоро ще се стигне до предсрочни избори.

Според анализатора проф. Михаил Константинов наблюдаваме „световния проблем на трупане на безумни дългове". Дългът на Великобритания, Франция и Италия е много по-висок от гръцкия дълг.

Проф. Константинов обаче напомни, че Гърция продължава да е член на ЕС и НАТО.  И тъй като всяко решение се взема с консенсус, гърците държат силен коз - те могат да блокират всяко решение.

Според анализатора в нормалната съвременна държава банковата система е кръвоносната система на икономиката.

Главният редактор на в. „168 часа" Слави Ангелов също прогнозира смяна на правителството. „Тези пари трябва да се върнат, но на мен ми харесва, че тези хора имат позиция", заяви той. Той е убеден, че ще се стигне до споразумение, за което обаче ще са нужни компромиси от страна на всички. Не само тези, които са изхарчили парите, са виновни, подчерта Ангелов.

Според журналиста има усещане, че парите са изядени от гърците, а не е точно така. Голяма част са отишли за инфраструктура и други.