Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле беше доста пестелив в коментара си относно съгласието на либийския лидер Муамар Кадафи да прекрати огъня.

Припомняме, представителите на Африканския съюз се срещнаха с либийския лидер и му предложиха план за примирие, с който той се съгласи.

Усилията, които се полагат за постигането на примирие са правилни. Но до този момент режимът на Кадафи не спази своите обещания, заяви външният министър в Берлин.

По думите му позицията на Германия, според която конфликтът в Либия не може да бъде разрешен по военен път, е правилна,

Вестербеле подчерта, че международното общество също настоява за политическо решение на проблема в Либийската Джамахирия.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.