Абсолютно неприемливо е анексирането на Крим от Русия, коментира в София генерал Жан Пол Паломерос, върховен главнокомандващ на съюзното командване по трансформацията на НАТО.

Подкрепяме отворената политика на НАТО, обяви генерал Симеонов
Още...

Припомняме, в столицата ни се провежда двудневна конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната.
53-ма началници на отбраната или техни представители присъстват на този форум, като има гости от няколко континенти.

Колективната отбрана е крайъгълен камък за Алианса, заяви Паломерос.
Организацията винаги била готова, по думите му, да реагира винаги и по всяко време на заплахите. НАТО е готов да реагира винаги и при всяка заплаха, категоричен бе той.
НАТО ще покаже своята воля, за да защити мира, допълни генерал Паломерос.

Украйна винаги е била изключително силен партньор на НАТО, изтъкна той. Тя ще продължи да бъде силен партньор на НАТО, както и НАТО ще бъде неин силен надежден партньор, убеден е генерал Паломерос.

В много държави имаше натиск за орязване на военните бюджети заради финансовата криза, коментира генералът. За да имаме силна отбрана обаче, трябва да имаме средства и тези средства трябва да се вложат в нашите приоритети, смята генерал Паломерос.
От думите му стана ясно, че на срещата на върха в Уелс този въпрос ще бъде повдигнат.

Златната линия, която сме си поставили, е 2% от БВП да отива за отбраната, от тях 20% да отиват за обновяване на оборудването, обясни генерал Паломерос.

Натовският форум се провежда във времена на бързи промени в средата за сигурност. Това каза на пресконференцията от своя страна  началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Той бе лаконичен по повод присъствието на началника на въоръжените сили на Украйна, изтъквайки това, че конференцията е ежегодна. Симеонов не отговори на въпроса дали предстоят разговори между двамата.
Присъствието на представителя на Украйна е съвсем нормално участие, няма да се обсъжда нищо друго, освен темите, които са обект на конференцията, заяви генерал Симеонов.