Македонската кирилица е най-съвършена графична система. Като писмо тя има извънреден, съвършен облик, със симетричност и стилизация на буквите.

Това е постигнато по време на нейния исторически развой. Трябва да бъдат взети мерки този облик да се запази, както и да се намали влиянието на латиницата.

Подобни изказвания са направени в Скопие по време на кръглата маса „Кирилицата - от къде идва и на къде отива", информира Македонската информационна агенция.

Инициативата се организира в рамките на кампанията за опазване, използване и модернизация на македонската кирилица.

В срещата са взели участие академици и професори от Катедрата за македонски език на Филологическия факултет, представители на Философския факултет в Скопие, лингвисти и информатици.

Професор Людмил Спасов оценява кампанията за изучаване на македонската кирилица като много значима особено в процеса на интеграция към ЕС. По думите му е е изключително важно македонците да покажат културната си идентичност, различна от тази на останалите европейски народи.

И подчертава: "Нашата кирлица трябва да влезе в културното богатство на ЕС".

Професор Димитър Пандев от Филологическия факултет посочва, че още при създаването на глаголицата Св. Кирил измисля буквите симетрични, което по-късно е пренесено и в кирилицата.

Професор Иван Джепаровски призовава сънародниците си да пазят и обновяват (!!!) корените си, да се интересуват от това, което имат, без да се изолират - да бъдат отворени пред предизвикателствата на съвременната цивилизация.

Македонската кирилица е по-съвършенна от «другите» по отношение на функционалността. Такава теза представи деканът на Филологическия факултет Максим Каранфиловски.

Причината е, че тя не съдържа така наречените нефункционални гласови и двугласните букви, които са отхвърлени.

По време на кръглата маса са коментирани и законовите мерки, чрез които може да се опази кирилицата и македонският език.
Езикът, като дял от духовното културно наследство, е заложен в новия Закон за защита на културното наследство. Този закон се различва от Закона за употреба на македонския език и го допълва.

Подобен начин за третиране на езика е нов национален модел на поведение, е изтъкнато по време на разговорите. Въпреки това все още нямало инструменти за защита на писмеността.