Пето средновековно погребение е открито при поредните археологически проучвания на местността Градище край скалния проход Вратцата, недалеч от Враца.

Става дума за мъж, който е погребан по християнски, със значителни размери. Най-интересното е, че в гърдите му ние намерихме камък, обяснява археологът Нарцис Торбов, цитиран от БНР. По думите на експерта това е една традиция, съществувала през Средновековието за обезвреждане на мъртвия.

От своя страна археоложката Александра Петрова допълва, че така нареченото „обезвреждане" на мъртвия им е известно от етнографски паралели. Същата такава практика е поставянето на камък върху лявата половина на гръдния кош - там, където е сърцето. Целта му е да възпрепятства връщането на мъртвеца в света на живите, уточнява Петрова. Торбов предполага, че щом мъжът е погребан по този начин, той се е отличавал с недобър нрав.

Обезвреждането на мъртвия с камък върху сърцето и с острие в гърдите е било разпространена езическа практика против вампирясване. Това обяснява защо находката добива популярност като „вампира от Враца".