Британският премиер Дейвид Камерън осъди военната намеса на Русия в Сирия, предаде Би Би Си.
Той заяви, че Москва не атакува джихадистите от „Ислямска  държава", а само помага на „касапина Асад".

В интервю за Би Би Си Камерън призова руския президент Владимир Путин да „промени курса" и да подкрепи усилията на САЩ е Великобритания в борбата срещу джихадистите от ИД.

По думите на британския премиер, руските самолети бомбардират предимно територии, които се контролират не от джихадистите, а от умерената опозиция.

„Те (руснаците - б. р.) подкрепят касапина Асад, което е ужасна грешка - за тях и за целия свят. Това само ще увеличи нестабилността в региона." - коментира британският премиер.

Наред с това Камерън обеща значително да подобри военните възможности на Великобритания за  борба с „Ислямска държава", включително да удвои броя на дроновете, с които разполагат кралските военновъздушни сили. Досегашните 10 дрона Reaper ще бъдат заменени с 20 безпилотни апарата Protector, способни да летят на по-дълги разстояния и екипирани с по-съвременно оборудване.

В интервю за в. „Sunday Telegraph"  Камерън изрази надежда, че парламентът скоро ще гласува за разширяване на операцията срещу ИД и ще одобри участието на британските военновъздушни сили в атаки срещу джихадистите не само в Ирак, но и в Сирия.

През последните дни Дейвид Камерън на няколко пъти излезе с осъдителни коментари за руската военна операция в Сирия. По думите му, тя само влошава ситуацията.

От своя страна британският министър на отбраната Майкъл Фелън заяви в интервю за в. „Sun", че според британски разузнавателни данни, руските въздушни удари са насочени на първо място срещу опозицията на Асад, а не срещу „Ислямска държава".

Според информацията на британското разузнаване, само един от първите 20 удара на руските ВВС в Сирия е  бил срещу цели на „Ислямска държава".

Анализираме местоположението на въздушните удари всяка сутрин. Основната част от тях изобщо не са срещу ИД." - подчерта Фелън.