Съставът на подпомагането с хранителни продукти ще бъде променен. Хората с най-ниски доходи отново ще получат пакетите с хранителни продукти. Очаква се броят на хората, включени в програмата, да бъде около 260 000 души.

Съдържанието на пакетите обаче ще бъде променено, съобщи социалният министър Ивайло Калфин, като даде за пример такива „смешни неща" като кафе „Инка". Освен това се обмисля чрез програмата за подпомагане да се стимулират и българските производители, като в пакетите се включат консерви родно производство.

„Много от нещата могат да се произвеждат в България, а преди всичко беше внос", заяви Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Социалният министър допълни, че асортиментът ще включва около 30 продукта, а раздаването на пакетите отново ще се осъществява от Българския червен кръст.

За да няма спекулации в предизборната кампания, социално слабите граждани ще получат пакетите през ноември. Критериите за определяне на получателите ще са същите - одобрените за енергийни помощи.

По време на посещението си в Разград и Русе днес Ивайло Калфин обяви и подготовката на нова програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст. Безработните в страната на възраст преди пенсия са 126 хиляди души.

Социалният министър се похвали обаче и с рекордно ниски нива на младежката безработица от 6 години. В момента регистрираните в Бюрата по труда младежи са 47 000, докато през миналата година по същото време са били с 15 000 повече. Според Калфин това се дължи както на оживление в икономиката, така и на мерките, насочени към борба с младежката безработица.