САЩ променят политиката си към Сирия. Вместо да призовават за незабавно сваляне на сирийския президент Башар Асад, американците сега смятат, че той трябва да напусне властта с „управляван преход с определен ред".

Това става ясно от коментар на държавния секретар на САЩ Джон Кери в интервю за СиЕнЕн.

Ако Асад напусне бързо властта, това може да доведе до „имплозия", предупреди държавният секретар.

За определен период цялата коалиция заявяваше, че Башар Асад трябва да напусне властта незабавно, това беше първоначалната позиция, изтъкна Кери.

Ние променихме това. За определен период от време ние заявявахме „не", това няма да проработи. Нужен е управляван преход с определен ред, за да няма страх от възмездие, загуба на човешки живот, мъст, подчерта Кери и добави, че не трябва да се допуска вакуум.

Заключихме, че би било по-добре и има по-добър шанс за постигане на взаимно съгласие, промяната в ръководството на разкъсваната от гражданска война страна може да стане за "разумен период от време", поясни той.

Според него Москва може да попадне в „сложна" ситуация в Сирия, която може да повлияе на политиката й към Башар Асад и страната.

Ако отиде на страната на Асад, Иран и „Хизбула", Путин ще има сериозни проблеми със сунитските държави в региона. Това означава, че може да се превърне в цел на тези сунитски джихадисти, добави Кери.