Да се заплаща и извънредният труд, който полагат, поискаха на протестно шествие в София над 300 надзиратели от родните затвори. За да потърсят правата си, които са разписани дори в Закона за Министерство на вътрешните работи (МВР), а именно заплащането на допълнителни пари при извънредни часове работа, служителите в местата за лишаване от свобода от цялата страна посветиха на протеста няколко часа от съботния зимен ден.

Председателят на синдикатите на работещите в затворите Иван Петров обясни за News.bg, че недоволството на надзирателите е породено най-вече от факта, че и за новата 2015-та година няма заделени пари за извънреден труд.
Ние не искаме нищо извънредно, не искаме и увеличаване на заплатите", заяви Петров и изтъкна, че протестиращите настояват само да се спазват правата им.

Според изчисленията на синдикатите подобен разход за изплащане и на извънредния труд на надзирателите ще струва на държавата около 10-12 млн. лева на година. Петров обърна внимание и на това, че този проблем не е от сега, а за него се говори през последните пет години, като всяка нова има обещание за тези пари.

Като първа спирка на протеста си надзирателите избраха сградата на Министерство на правосъдието. Те изразиха недоволството си и чрез лозунги, които гласят: „Ние спазваме законите, а вие, г-н министър на правосъдието?", „Пред закона всички са равни", „Искаме само да спазвате закона", „Г-н Борисов, кажете на министрите си да спазват закона".

Скандиранията и освиркванията на служителите в затворите бяха чути и вратата на правосъдното министерство се отвори, като представители на протестиращите бяха поканени на среща лично с министъра на правосъдието Христо Иванов, на която присъства и шефът на затворите у нас Росен Желязков.

Дори и след 30 минути разговори недоволните надзиратели не чуха това, което искат, като от Министерство на правосъдието са им обяснили, че „топката не е в тяхното поле", а в това на финансовото министерство. „Ще има пари тогава, когато покажем, че сме готови на всичко", се обърна към събралите се протестиращи Иван Петров след срещата и предизвика силни освирквания. Той обясни, че резултатът от разговорите е: „Просто няма пари".

Министър Иванов от своя страна е обявил, че подкрепя исканията на надзирателите, тъй като те са напълно справедливи, но парите се дават от финансовото министерство.

След като не получиха това, за което настояват, събралите се надзиратели продължиха шествието си, като се спряха и пред вратите на Министерство на финансите. Там те оставиха специална изненада за министъра на финансите Владислав Горанов, а именно попълнен пропуск с имената на министъра, който гласи, че той може да посети само „СВОБОДНО ИЗБРАН ЗАТВОР".

Протестното шествие на недоволните служители на затворите освирка и сградите на Министерски съвет и на Народното събрание.

Те не забравиха и трагичните терористични атаки през последните дни в „сърцето" на Франция, като почетоха на колене и с едноминутно мълчание паметта на невинните жертви, а последната спирка от днешния протест бе сградата на посолството на Франция у нас, където надзирателите поставиха възпоменателен венец.