Зам. шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи в Рига тънък намек, че НАТО и ЕС трябва да подкрепят партии като ГЕРБ.

От същностно значение за бъдещето на НАТО и Европейския съюз е оказването на навременна и достатъчна помощ за тези политически сили, които изразяват европейските и евроатлантическите ценности и които се ползват с подкрепата на огромната част от избирателите, заяви дясната ръка на Борисов по време на международната конференция „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение".

От друга срана, по думите му, не трябва да се правят никакви компромиси с тези, които осъществяват конспиративни действия спрямо собствения си народ, които следват и изразяват чужди интереси.

„От позицията на днешния ден отношението на Русия към НАТО, ЕС, към държавите-членки, към други региони в света, към системата на международното право, трябва да бъде цялостно преосмислено", призовабившият ни вътрешен министър.

Той коментира, че, ако сепаратистите в Украйна не бяха снабдявани с оръжие и техника, и ако не бяха подкрепяни така силно, макар и непризнато, нямаше да се стигне до сваляне на самолети първо на украинската армия, а след това и на полет MH17 на малайзийските авиолинии.

Той твърдо подкрепи икономическите и други санкции срещу Русия, които били необходими, за да се гарантирало спазването на нормите на международното право и призова да се разработят механизми и да се определи ресурс, с който държавите да бъдат компенсирани в съответствие със загубите, които понасят от руското ембарго, за да се наложи общата европейска воля.