Правителството е готово да помогне на работниците от "Кремиковци" при желание от страна на работодателя, заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, съобщава ipo.bg.

Пррипомняме, работниците отново протестираха заради проблемите с възнагражденията, съкращенията, хаоса в управлението и загубите на комбината.

От работодателя се очаква да се яви със съответен план в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труд, заяви тя. Още преди четири месеца Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда се срещнаха с екипите в Кремиковци и има подготвен план, с който могат да се създадат възможности за реализация за над 1000 работници от комбината, твърди социалният министър. Има предвидени мерки и в Националния план за действие по заетостта, каза още Масларова.

Вече се събират заявките на онези предприятия и фирми, които желаят да преминат на четиричасов работен ден, поради намаляване на обема на работа, каза още социалният министър. По думите й, държавата ще даде компенсационни средства на всеки един зает до 120 лв., които работниците ще получат върху това, което ще плати работодателят за четиричасовия труд.

Разглеждането на подадените заявки ще става в съветите към бюрата по труда, в които участват синдикати и работодатели, добави министърът.