Руският президент Владимир Путин разкритикува САЩ за "почти невъздържаната употреба на сила" в света.

В реч пред конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен Путин каза, че по този начин САЩ насърчават други страни да се сдобиват с ядрено оръжие.

Той разкритикува американските планове за изграждане на противовъздушни отбранителни системи и разширяването на НАТО, предаде АП.

Пред форума руският президент заяви, че е налице почти невъздържана хиперупотреба на сила в международните отношения и добави, че една страна - САЩ, прекрачва националните си граници по всякакъв повод.

Това е много опасно, каза Путин, никой вече не се чувства сигурен, защото никой не може да се защити чрез международните закони.

Относно плановете на Вашингтон за изграждане на отбранителни системи в различни страни руският президент коментира, че това ще наруши баланса на силите.

По думите му балансът ще бъде напълно разрушен и една страна ще има чувството на пълна сигурност и на свобода на действие в локални и вероятно в глобални конфликти.

Ние трябва да отговорим на това, каза президентът.

Той отхвърли тезата, че разширяването на Алианса е свързано с неговата модернизация и с гарантиране на сигурността в Европа, напротив. Според Путин това води до намаляване на взаимното доверие.

Той се обяви против преместването на бази на НАТО на изток, като посочи конкретно разполагането на по пет хиляди военни в България и Румъния.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин коментира , че като член на НАТО България не е нарушавала договореностите си с Русия.

Путин изтъкна, че Русия спазва договора за неразпространение на конвенциално оръжие в Европа, докато НАТО измества границите на Изток.

НАТО е военнополитическа организация и не мога да приема, че военната й инфраструктура трябва да се предвижда към нашите граници, подчерта Путин.

Кои са опасностите в съвременния свят, попита той и веднага отговори, че това е тероризмът. А Русия е нужна в борбата срещу него, категоричен бе лидерът на Кремъл.

Още в началото на речта си Путин се обяви за засилване на ролята на ООН в международните конфликти. Единствено ООН има право да взима решения за прилагането на сила, като нито Европейския съюз, нито НАТО имат право на това, акцентира руският държавен глава.

По отношение на Косово Путин подчерта, че единствено косоварите и сърбите имат право да определят бъдещето на областта.
Нека ние не решаваме вместо тях, прикани държавният глава и добави, че ако една от страните не е удовлетворена, то Русия няма да поддържа подобно решение.

На форума в Мюнхен присъстват 250 представители, сред тях американският министър на отбраната Робърт Гейтс, преговарящият на Иран за ядрената програма на страната Али Лариджани и германският канцлер Ангела Меркел.

На конференцията Меркел заяви, че международната общност е решена да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.