Двамата охранители на дискотека "Индиго" - Анри Силаги и Георги Василев, бяха обявени за виновни по случая, с което се отменят оправдателните им присъди, дадени от Софийски градски съд.

Апелативният съд посочи, че поради небрежност и бездействие в изпълнение на служебните си задължения, те са причинили смъртта на повече от две лица.

Двамата получават административно наказание - глоба в размер на 800 лв. за всеки.

В същото време глобата за управителя на дискотеката Ангел Николов (на снимката) се намалява от 3000 на 1000 лева.

Апелативният съд постанови солидарно да се изплати от Николов и двамата охранители общо 50 хил. лева на родителите на едното загинало дете, след като с отмененото решение на Софийски градски съд бе посочено единствено Николов да изплати 30 хил. лева.

Тримата нямат право да обжалват присъдата на апелативния съд.

Съдът потвърди присъдата на тогавашния главен архитект Стоян Янев, който остава невинен по делото и на Цвятко Барчовски, на когото беше дадена условна присъда.

Припомняме, двамата осъдени по делото „Индиго" - Цвятко Барчовски и Ангел Николов, обжалваха решението на Софийски градски съд и поискаха оправдателни присъди.

Според защитника на Барчовски обвинителната му присъда не стъпва на нищо законно.
В обвинителния акт е посочено, че той стопанисва националния стадион „Юнак" нарочно, за да се наблегне, че е публична собсвеност.

Припомняме:
Около 18.30 ч. на 21 декември 2001 година над 600 деца напират да влязат в дискотеката, но когато вратите се отварят, седем от тях са смачкани от тълпата.
Виктория Миркова 10 год.
Димитър Андреев 13 год.
Елена Спандониева 13 год.
Кристина Кабакчиева 13 год.
Любомира Захариева 13 год.
Мадлен Николова 14 год.
Цветелина Ралчовска 14 год.

Според показанията на Барчовски пред съда във връчения нотариален акт се посочва че това е държавна собственост.

Другият довод на защитата е, че когато се случва инцидентът в дискотека "Индиго" договорът е подписан от друг председател на Комитета на младежта и спорта.
Според защитата и размерът на щетите в обвинителния акт е произволно определен.

В своя защита Барчовски изтъкна че са му правени ревизии от Сметна палата и няма открити нарушения.

Другото искане е от защитника на Ангел Николов. Той поиска да бъде отменено решението на Софийски градски съд и Николов да бъде оправдан.

Според защитата Николов е обвинен, че като управител на дискотеката поради неизпълнения на задълженията си и небрежност при организацията на мероприятието е причинил смъртта на децата.

Тук защитникът посочва, че в обвинителният акт не се определят какви точно задължения има управителят, които не е изпълнил, с което да е причинил смъртта на децата.

Защитниците на другите трима обвиняеми по делото, които бяха оправдани от Софийски градски съд поискаха да не се зачете жалбата на частните обвинители и присъдите им да останат оправдателни.

От името на родителите на децата се иска по-високи присъди за двамата осъдени и наказание за оправданите.

Припомняме, проточилото се с години дело приключи с няколко условни и оправдателни присъди.

Обвинените за трагедията получиха условни присъди и почти символични глоби.

Управителят на дискотека "Индиго" Ангел Николов бе признат за виновен и получи административно наказание в размер на 3000 лева.
Той трябваше да изплати и обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова

Присъдата за Цвятко Барчовски (бившия председател на Комитета за младежта и спорта) е 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1500 лева.

Управителят на кооперация "Ялта" Красимир Илиев бе признат за невинен.
За невинни бяха признати и двамата охранители Анри Силаги и Георги Василев.

Съдът счете, че вина няма и архитект Стоян Янев (бивш главен архитект на столицата).