Заместник-председателят на ЕК Гюнтер Ферхойген призова българското общество да се противопостави на корупцията и изрази убеденост, че проблемите на страната могат да бъдат решени с усилията на цялото българско общество.

Ферхойген е на двудневно посещение у нас, като даде пресконференцията си след последователни разговри с премиера, президента и вицепремиера Плугчиева.

По повод доклада на ЕК и реакцията по него на България той изтъкна, че темата в доклада са старите проблеми на страната - административният капацитет, корупцията и съдебната система.

Докладът обръща внимание върху дефицитите и проблемите, които все още съществуват в тези области, но когато се казва, че България има проблеми, това не означава, че в останалите страни нямат такива проблеми, заяви бившият комисар по евроразширяването.

Просто за тези страни ЕК не прави такива доклади, поясни Ферхойген и каза, че ако комисията приложи същия подход спрямо другите страни-членки може би ще се получат изненадващи резултати.

Гюнтер Ферхойген е изтъкнал пред премиера Сергей Станишев и вицепремиера Миглена Плугчичева приноса на България като страна-членка на ЕС.

По време на срещата в Министерски съвет са разисквани икономически теми и ангажиментите на България по изпълнението на Лисабонската стратегия - за възможностите за повишаване на конкурентоспособността , за експертната ориентация и за повече иновации и инвестиции в науката и развойната дейност.

По думите на зам.-председателя на ЕК точно в момента, в настоящата ситуация, се доказва още веднъж колко е било правилно да се покани България за член на ЕС.

Според Ферхойген ЕК и българското правителство трябва да работят по-тясно и по- политически, за да бъдат преодолени проблемите в комуникацията.

По отношението на икономиката Ферхойген каза, че България трябва да се концентрира върху повишаване на иновативността и посочи, че страната има голям потенциал за повишаване на енергийната ефективност на промишлеността, за подобряване на рамката за работа на малките и средни предприятия, както и за намаляване на излишните бюрократични тежести за предприятията.

По време на срещата са били обсъдени регионални въпроси, въпроси на макроикономическата среда, засегната е била и темата за АЕЦ „Козлодуй" и енергийните проблеми.

Никога ЕК не е имала политиката да отрича ролята на България в ядрената енергетика, подчерта Ферхойген и каза, че спирането на блоковете на АЕЦ Козлодуй е било в интересен на България, за да напредне по-нататък в планирането на АЕЦ „Белене".

Ферхойген посочи, че германско предприятие има интерес в това отношение и заяви, че ЕК няма проблеми с това.

По време на срещата със Станишев българският премиер е уверил госта, че Европейската комисия ще получи пълната подкрепа на България при осъществяването на приоритетите, заложени в Лисабонската стратегия, както и по отношение на мерките за стимулиране на малкия и средния бизнес в страните-членки и повишаване на конкурентоспособността на ЕС.

Силно вярвам в успеха на процеса на разширяване на Европейския съюз и в принципите на единния европейски пазар, е подчертал министър-председателят Станишев.

По думите му въпреки високата социална цена, страната ни вече две десетилетия е в процес на реформи и постоянно се стремим да отговорим на динамично променящите се условия в международен план.

Премиерът е изразил мнението си, че трябва да се помогне на хората, които не могат да си помогнат сами, но за целта страната ни трябва да осигури висок икономически растеж.