При по-дълго отсъствие по време на летните отпуски е важно гражданите да изключват уредите в дома си от електрическите контакти. Това съветват от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Според експертите по този начин могат да се предотвратят евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия, както и да се намали излишният разход на електроенергия в домакинството.

Директорът „Маркетинг и подпомагане на продажбите" в „ЧЕЗ Електро България" АД Зорница Йорданова изрази увереност, че част от мисията за добър корпоративен гражданин на компанията е именно повишаване на потребителската култура по отношение на работата с електроуреди и консумацията на електроенергия.

По думите й спазването на някои лесни за прилагане правила може да спести на клиентите редица притеснения и в същото време да облекчи семейните бюджети.

През 2013 г. ЧЕЗ стартира дългосрочна кампания за насърчаване на разумното и отговорно използване на електроенергията. Като част от нея са подготвени 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15%.

В периода февруари-май служители на компанията са провели образователната инициатива „За децата и енергията" сред ученици от начален курс от 18 училища в Западна България. Беседите са били осъществени в два етапа, като първият е бил посветен на темата за енергийната ефективност, а вторият - на безопасната употреба на електроенергията.

Кампанията е отбелязала голям успех и поради тази причина от електроразпределителното дружество планират да я провеждат ежегодно.