Броени дни преди най-големия християнски празник стана ясно, че едва 56 на сто от българите са на мнение, че религията играе положителна роля в обществото.

Резултатите са от тазгодишното международно проучване на „Галъп интернешънъл", проведено в 65 страни по целия свят сред извадка от 66 806 души, представителна за 77% от световното население.

По показателя „положително отношение към ролята на религия" страната ни се доближава до средното за Източна Европа ниво на одобрение и изпреварва множество страни от Западна Европа, в това число и домът на Римокатолическата църква - Италия.

В това отношение България не се различава много в сравнение с другите страни от Източна Европа, където средно 54 на сто са на мнение, че религията е нещо положително. Едва 12% от българите са на противоположното становище, а именно, че религията не води до положителни промени. Останалите 32% са заявили, че не могат да отговорят на въпроса, или че религията според тях няма роля в обществото.

Като цяло 59% от запитаните по света смятат, че религията играе позитива роля в страната им,
но това усещане не е равномерно разпределено в различните региони. Така в Западна Европа се отчита нисък нетен резултат (разликата между позитивните и негативните отговори) от 4%.
Това, изтъкват от „Галъп", е значително по-малко от средния глобален нетен резултат от 37%.

За сравнение, в Източна Европа нетният резултат е 33%, а в Азия е 37%. Според изследователите, ниските нетни показатели на Западна Европа вероятно се дължат на по-светския характер на държавите от региона в сравнение с други части на света.

В общо 6 от разглежданите западноевропейски страни негативните оценки превишават положителните - това са Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. От тях Дания е с най-нисък нетен резултат (-36%), следвана от Белгия (-30%), Франция (-22%) и Испания (-22%).
С най-висок положителен нетен резултат от този регион пък са Исландия (43%) и Португалия (39%).

В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%).

Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия, където 95 на сто от респондентите са отговорили, че религията играе позитивна роля.

Сравнителни данни от отговорите на респондентите в страните от Г7 показват огромна разлика в мненията по темата за ролята религията. В САЩ, например, 62 на сто са настроени положително към религията, докато скептиците са едва 19%. На противоположния полюс е Франция, където негативно настроените към религията (42%) надвишават повече от два пъти броя на позитивно настроените, които са едва 20 на сто от населението.

Съгласно резултатите в световен мащаб, отношението към вероизповеданието значително се влияе от образователния ценз. Така сред хората без образование или с основно такова, съответно 70 и 68% смятат, че тя води до подобряване на начина им на живот. При среднистите този процент е 62 на сто, а вишистите и притежателите на магистърска, или докторска степен, които изпитват единствено положителни чувства към религията, са съответно 56 и 52 на сто.

По отношение на различните религиозни групи, очаквано най-голям брой положителни резултати има сред изповядващите исляма.
76% от тях са били категорични, че религията има положителна роля. Поклонниците на Аллах обаче са на трето място сред най-големия брой песимисти по отношение на ролята на религията в обществото - 16 на сто. Единствено хиндуистите (31%) и юдеите (23%) са заявили повече отрицателни настроения.

Сред католиците броят на негативно настроените към религията са 14%, сравнени с 15% при православните и 12% при протестантите.

Любопитно е, че според изследването около 40 на сто от запитаните атеисти са били на мнение, че религията определено играе положителна роля в обществото.