Броени дни остават до началото на най-значимото събитие за българското игрално кино - фестивала "Златна роза", който ще се състои от 11 до 17 октомври 2014 г. във Фестивален и конгресен център - Варна.

Председател на петчленното жури ще бъде Емил Христов - режисьор на носителя на „Златна роза" на 31-вото издание на  фестивала - "Цветът на хамелеона". Познат е на зрителите като оператор на филмите "Аз, графинята", "Дневникът на един луд", "Закъсняло пълнолуние", "И Господ слезе да ни види", "Изпепеляване", "Шивачки", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Дзифт" и др.

За първи път в журито на фестивала ще има международно участие. Дуня Клеменц - продуцент на спечелилия „Оскар" филм „Ничия земя" на Данис Танович е родена в Любляна, работи професионално в киното от 40 години.

Жан-Франсоа Буржо е кинокритик и директор на международния кинофестивал за средиземноморски и черноморски филми Синемед (Франция).

Юлек Кеджерски е дистрибутор и продуцент, директор на професионалната платформа Mannheim Meeting Place - форум за копродукции от цял свят, изцяло ориентиран към начинаещи продуценти на игрални филми.

Кристина Стоянова - кинокритик и доцент в катедрата по кино към университета „Реджайна" в Канада. Съ-редактор на критическите антологии "Витгенщайн в киното" (2011) и "Наследството на Жан-Люк Годар" (2013); съавтор на монографията "Новото румънско кино" (2015). Освен това е член на Асоциацията на кинокритиците в Квебек, както и член на журита на международни кинофестивали.

Журито ще връчва следните награди на филми от конкурсната програма:

Две награди "Златна роза"
- за най-добър пълнометражен филм
- за най-добър късометражен филм
Специална награда на град Варна
Награда за най-добър режисьор
Награда за най-добър сценарист
Награда за най-добър оператор
Награда за най-добра актриса
Награда за най-добър актьор
Награда за режисьорски дебют
2 диплома за конкретни индивидуални постижения

Освен това ще бъдат връчени още 2 награди - на публиката и на акредитираните журналисти.