Очаква се до края на годината да приключи изграждането на саркофаг, който да покрие авариралата централа в Чернобил. Цената на съоръжението е 1,58 млрд. щатски долара, съобщи БГНЕС.

Сравняваната с ковчег структура ще пази останките на призрачния реактор и ще замени остарялата бетонна черупка. Структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината й ще достига 110 метра.

Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по обеззаразяване на вътрешността на авариралата централа.

След аварията в Чернобилската АЕЦ заразени с радиоактивен цезий 137 се оказаха териториите на Украйна - 37,6 хил. кв. км, Беларус - 43,5 хил. кв. км, европейската част на Русия - 59,3 хил. кв. км. Ликвидатори на аварията са признати 600 000 души. Преодоляването на последиците от аварията продължава и до ден днешен, припомня РИА Новости.

По-рано през деня украйнският президент Петро Порошенко заяви, цитиран от РИА Новости, че в днешните сложни времена за Украйна е особено важна поддръжката на мирното общество за преодоляване на чернобилския проблем. Порошенко се поклони пред мемориала на ликвидаторите на аварията.

Историята, която започна преди 29 години е следната:

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира.

Взривът разпали пожар, който горя в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа бе обсипана от радиоактивни материали. По доклад на специалисти, преодолявали последиците от аварията, 13 европейски държави са засегнати от аварията.

При експлозията загинаха двама души. Но инцидентът нанесе немислимо тежки вреди на хората, които се появиха дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени - неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди - шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. №4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Дни след като опасността се настани и в България, български деца и работници бяха изведени на манифестация, по време на която се изля радиоактивен дъжд.

Според радиохимици, през 1986 година, вместо мълчанието, е трябвало се вземат дори елементарни мерки - да не се извеждат децата, хората също да не излизат навън. Да бършат обувките си с парцалче пред апартамента, напоено с лимонтозу или оцет.

Тази вечер и в кипърската столица Никозия ще има шествие в памет на жертвите от Чернобил. Участниците ще протестират срещу изграждането на първата турска атомна централа на брега на Средиземно море, съобщи БНР.

Със запалени свещи от двете общности на разделения Кипър - на кипърските гърци и кипърските турци, ще се съберат тази вечер от двете страни на пропускателния пункт в центъра на столицата Никозия.

През разделителната линия те ще се свържат в човешка верига в знак на почит към жертвите от аварията в Чернобил. Изявата е и протест срещу изграждането на първата атомна централа на Турция "Аккую" на брега на Средиземно море, само на 100 километра на север от кипърското крайбрежие.

Строителството на "Аккую" започна на 14 април, със специална церемония за полагане на първия камък в основите на първия реактор. На нея присъстваха турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом", който изгражда централата. Тя е на стойност 22 милиарда долара. Очаква се да влезе в действие през 2020 г.