Великобритания ще намали периода от време за взимане на помощи от страна на имигрантите от ЕС, които нямат сериозни перспективи за работа, от шест на три месеца.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че тази „примамка" за чужденци, каквато е социалната помощ, трябва да бъде адресирана към хора, които да бъдат привлечени поради правилните причини в страната, съобщава БиБиСи.

Опозиционната Лейбъристка партия, от друга страна, призова към повече действия по въпроса и укори опитите на правителството да наложи мнението, че до момента имиграцията е „провал".

В статия на Камерън във в. "Дейли телеграф" той твърди, че контролът над имиграцията е жизненоважен за плановете на правителството.

Камерън даде за пример и други скорошни мерки, които влизат в сила, за да се прекратят злоупотребите - като например ново правило за анулиране на шофьорските книжки на тези, които нямат право да бъдат в страната. Това било доказателство, според британския премиер, че правителството изгражда „имиграционна система, която поставя интересите на Великобритания на първо място".

"Искаме да се убедим, че хората идват тук поради правилните причини", казва Камерън. „Променяме правилата, за да не може някой да дойде в страната и да очаква веднага да  получи помощи - трябва да се изчака поне три месеца. Не може да искате да получите нещо за нищо."

Камерън казва, че новото ограничение на социалните помощи ще влезе в сила от ноември.

Правителството постоянно завишава критериите, по които се определя дали имигрантите от Европейския съюз имат необходимите качества, за да получават помощи.

Счита се, че некачествената работна ръка, която имигрира в страната, има „малко" негативно влияние върху заплатите на най-ниско платените работници във Великобритания.