При акция на служители от криминална и икономическа полиция в Самоков, насочена срещу зачестилите кражби от електропреносната и телекомуникационната мрежа. са задържани петима души.

В хода на операцията са проверени два нелицензирани пункта в "Седми квартал" и още седем, притежаващи нужния лиценз за изкупуване на черни и цветни метали, както и нередовните площадки на ул. "Латинка" и ул. "Христо Максимов", съобщиха от пресцентъра на МВР.

При проверката на първия обект служителите на реда се попаднали на лицензирана софийска фирма, която в този момент изкупувала от нелегалния пункт черни и цветни метали. Камионът вече бил натоварен с около 3000 кг метали. Срещу собственика на незаконната площадка И.Я. на 59 г. е образувано досъдебно производство.

Същата ситуация заварили проверяващите и в другия нелицензиран обект на ул. "Хр. Максимов" - там камион "Камаз" бил натоварен с около 2400 кг метални отпадъци. Камионът е собственост на лицензирана самоковска фирма.

Срещу собственика на обекта е образувано досъдебно производство.

След получен сигнал автопатрули задържали и петима крадци на телефонни кабели на пътя София-Самоков близо до разклона за с. Широки дол. Групата се возела в каруца, натоварена с около 30 метра кабел, ножовки, кирки и лопати.

Петимата задържани -  В.Б. на 47 г., Г.Р. на 34 г., И.И. на 24 г., А.Б. на 29 г. и В.М. ще останат в ареста 24 часа. Те са криминално проявени, а един от тях - В.М. на 53 г. е осъждан ефективно за убийство.

От пресцентъра на МВР припомнят, че само от началото на тази година в РУ-Самоков са образувани осем досъдебни производства и са задържани 16 криминално проявени самоковци за извършени кражби на електрически и телефонни кабели.