Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън се съгласи да разгледа плановете за преместването на часовниците напред с един час, като по този начин страната премине непрекъснато на лятно време.

Това съобщи europe.bg, като цитира в. "Телеграф".

Планът, който би означавал по-светли вечери, но тъмни сутрини, е подкрепен от консерваторите в парламента, от организациите, които се борят за пътната безопасност, и от защитниците на околната среда. Представителите на туристическият бизнес в Англия също смятат, че промяната на времевата зона ще насърчи туризма.

Депутатът Ребека Хари внесе предложение, в което иска от правителството да "извърши анализ в различните отдели за потенциалните разходи и ползи от напредването с един час за цялата или за част от годината." Това може да означава напредване на часовете с два часа през лятото с ефект на "двойно лятно време."

Друга алтернатива е британската времева зона да бъде постоянно преместена, както през зимата, така и през лятото. По този начин страната ще премине в същата времева зона, в която се намира по-голямата част от континентална Европа.

Промяната би означавала по-светли вечери, като залезът през лятото може да идва след 22 часа в много части от страната. Същевременно, това би означавало по-тъмни сутрини, особено в Шотландия, където много хора са твърдо против.  Ако промяната бъде направена, през зимата слънцето няма да изгрява почти до 10 часа сутринта.

Министър-председателят каза по повод на предложението: "Със сигурност ще го разгледаме. Спорът ще бъде спечелен, когато хората в страната се почувстват удобно с промяната." 

Без подкрепата на правителството предложението на Харис няма да бъде прието. Правителствени източници заявиха, че въпреки думите на Камерън, няма гаранция, че управляващите ще подкрепят този ход.

Някои депутати от консерваторите казват, че Англия трябва да направи промяната сама, като Шотландия остане в различна времева зона. Въпреки това, Камерън настоя, че всички промени в правилата за лятното време ще трябва да влязат в сила за всички части на страната.

"Ние сме Обединено кралство. Искам да имаме единна времева зона", каза той.