Депутати и експерти ще нищят през идната седмица проблемите при работата и лечението на деца с аутизъм. По повод Международния ден на аутизма 3 април в Народното събрание ще бъде организирана изложба от рисунки на деца със специални потребности от Карин дом, а по-късно в сградата на парламента ще се проведе и дискусия по актуалните въпроси относно ранната диагностика, интервенция и обучението на специалисти за работа с такива деца.

Обект на дебати ще стане и трудното приемане на диагнозата от родители, както и необходимостта от толерантност към децата аутисти. Събитието ще се проведе под патронажа на здравната комисия към НС, която ще е и сред участниците в дискусията. Отношение по темата ще заемат и депутатите от Комисията по образованието и науката, както и представители от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването. С цел откриване на професионални и приложими решения са поканени и водещи родни експерти - психиатри, психолози, логопеди, рехабилитатори и ресурсни учители.

Пациентските организации, които са и инициатори на това събитие, си поставят за цел с него да обърнат внимание върху ранната интервенция като най-добър начин да се намалят рисковите фактори и да се увеличат компенсаторните възможности на децата аутисти. Според тях са нужни университетски програми, които да предлагат и магистърски специалности или следдипломни обучения за специалисти в областта на диагностицирането, оценката и терапевтичните и обучителни методи.

НПО-тата отчитат и положителното развитие у нас на информираността по отношение на аутизма. За тях обаче остава проблемът, че малко семейства знаят какво следва, ако тяхното дете получи тежката диагноза, което води до голям стрес на родителите.