Българската Конституция постановява разделението на властите и не допуска в резултат на това политическа намеса на изпълнителната власт в съдебната власт.

За съжаление историческата справка за дейността на ВСС не потвърждава спазването на този фундаментален конституционен принцип, което на свой ред поражда в българското общество основателно съмнение за наличието на задкулисни договорки, манипулации и открит шантаж при осъществяването на избор на ключови за съдебната власт ръководители, като председатели на върховни съдилища, председатели на апелативни съдилища, главен прокурор и др.

Това се казва в писмо от Гражданска лига за България, разпространено до медиите.

В изявлението се изтъква факта за ниското доверие, с което се ползва ВСС сред българските граждани, и също така разпространената увереност сред българските граждани, че се взимат решения, освен във връзка с изброените по-горе срамни практики, също така и под въздействието на корупция.

Под понятието „корупция" съвременната доктрина на правораздаването не разбира само случаи, като добилия общественост случай „Красьо Черния".

Не допускайте и за момент, че в притиснатото и обезверено българско общество няма хора, които могат да тълкуват вашите действия в дълбочина и да търсят противодействие в рамките на закона по модерни и силно ефективни начини, посочват в писмото от ГЛБ.

От организацията задават публично следните въпроси:

1.Изнудвани ли сте директно/косвено или чрез лица от българските служби за сигурност, че ако не подкрепите желаната от Министъра на вътрешните работи кандидатура на Г-н Георги Колев, към обществото ще изтече информация за извършени действия от членове на ВСС, които могат да бъдат класифицирани като престъпни по НК?

2.Предлагано ли ви е, срещу подкрепа на желаната от Министъра на вътрешните работи кандидатура на г-н Георги Колев да ви бъде гарантирано участието във ВСС, чрез „правилна" законова поправка за издаване на достъп до класифицирана информация, независимо от обективната истина дали отделното лице е надеждно по смисъла на законодателството, третиращо материята?

3.Вярно ли е, че съдействате на Министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с издигането на една единствена и желана от него кандидатура за премахване на единствената възможност за административен контрол на изпълнителната власт, която е под реалния контрол на въпросната личност, успяла ефективно да разруши другия възможен и постановен от Конституцията път за контрол върху нея - контрола на Народното събрание?